A B C for Nystartede
Tips og ideer

Dette er en side,der er tænkt, som en hjælp, til nystartede vagtelopdrættere, her lidt om vagtelopdræt, som det foregår her hos mig!( ikke en udenlandsk oversættelse,om hvordan man gør i det store udland) (Det ville jeg jo ikke kunne stå inde For,-det handler jo ikke,  kun om Ord!!!)

Hvor starter man ?  
Jo, allerførst skal man jo gøre sig klart, at når det er levende væsner der er tale om, så er det jo vigtig for, at få en god oplevelse fra starten af, at man har forberedt sig på !

Hvad kræver et par vagtler af den Art ?
Hvis det eksempelvis er et par kineservagtler, så er det jo ikke så svært. Et lille bur, eks.: L:60 cm, H:25 cm, D:50 cm, gerne lukket på de 3 sider, så der kun er tråd i fronten(evt,plexi-glas på de nederste 10,cm, af hensyn til evt. naturrugning!(Kyllinger, er her. Ufatteligt små. Bundmaterialet består af støbesand eller vasket sand. Strandsand er udmærket også. Så lægger jeg altid en græstørv i den ene ende, stikker lidt grene af nåletræer. Det kunne også være løv, men de taber blade meget hurtigt. Nåletræ er mit foretrukne. Når man så har forberedt et sådant anlæg, så kan man jo hente sine vagtler.Nu er det så stadigvæk Kineseren vi opholder os ved. Den fås her på stedet i 10 varianter


Kan maskinrugede vagtler selv ruge ud ?
NU er det måske på sin plads lige at nævne, at i har sikkert allesammen støt på den holdning,at maskinrugede vagtler, de vil måske ikke naturruge? Den møder jeg ihvertfald tit! Det er vel sådan ,at hvis man aldrig har prøvet andet, end 
naturmetoden! så vælger man det sikre, og ondsiger alternativet NATUR rugning er som ordet antyder nr.1 ! Men derfra, og så til at mene, at maskinrugning er skadelig, overfor vagtlernes evne, til, selv, at ville ruge!    savner enhver saglig belæg! og må betragtes som en udokumenteret påstand/holdning!! Mere end 30 års erfaring, har vist mig noget andet!
Det der betyder noget er man sammensætter sine avlspar, mens det endnu er koldt ,så de lærer hinanden at kende, inden varmen og lyset sætter hormonerne i bevægelse. Det der nok ofte sker er at man køber sine vagtler sent, når de så bliver sat sammen et sted, hvor de måske ikke føler sig helt trygge, så bliver æggene bare drysset lidt rundt omkring, uanset om de anskaffede vagtler er naturruget. Hvis ikke de vil selv, så konkluderer mange, det er nok fordi ,de er ruget ud på maskine!!!! 

Man anbringer et par vagtler i et anlæg, som nævnt ovenfor, og man sammensætter parret tidlig forår, giver dem alt det fornødne, såsom foder og vand etc.

Hvad med vagtelfoder? 
En ting som Vagtelfoder, er jo også et interessant emne! Ikke mindst vagtelkyllingefoder. Man kan let gå ind på en grovvare- handel og købe sig et kyllingestartfoder, men bemærk lige pille størrelsen inden du beslutter dig. Jeg har set startfoderpiller på 2,5 mm. helt op til 2,8 mm. Det kan en vagtelkylling, ikke gøre meget ved.

Jeg køber altid en 2,0 mm granulat, som jeg så blander op med æggefoder 
jeg køber ved siden af. Jeg køber altid kun hele sække! Men hvis man så har ganske få vagtler, så vil man jo nok ikke købe en hel sæk foder, så gør man nok nogen gange det, at man køber 2-5 kg, som står vejet af i diverse butikker. Her skal man så være opmærksom på, at nogen steder gør man det, hvis en sæk er ved at blive for gammel, så vejer man det bare op i mindre poser, Der er jo ingen fremstillings-dato på posen. Det er naturligvis ikke alle steder man synker så dybt. Man skal altid være på vagt , som det ser ud i dag! Men som kunde, må vi jo spørge og stille krav!!! Prisen skal du nok få at høre!!
? kom hønen før ægget???? eller hva???
Større vagtler
Alle andre vagtler er større end Kineseren, da det er verdens mindste vagtel. De stiller hver især forskellige krav til opdrætteren!!=Jeg vil her forsøge, at skitsere de enkelte Arters hovedkrav eller retter minimumkrav.

Japanske vagtler:
Den Japanske vagtel, er nok den nemmeste af alle. Det kan næsten ikke gå galt ! Men når det drejer sig om naturrugning, så ligger det lidt tungt. Den har været brugt, næsten misbrugt, i meget lang tid, på grund af sin høje produktions niveau. Stort set altid maskinruget. Kommercielt og professionelt !! Den lever vel nærmest under følgende motto, lev stærk dø ung !! Når et hold kyllinger bliver født, så kan de ved optimal pasning og pleje, starte æglægning allerede i syvugers-alderen. Når de er på sit højeste, så kan de producere et æg hver 18 time !!
Har man så fået et kuld Japanerkyllinger, så har man forinden gjort en varmekasse klar. Ii passende størrelse afstemt efter kuldstørrelsen. hellere lidt for stor end for lille, da de jo vokser meget hurtig! De stiller kun simple og helt enkle krav. Startfoder og adgang til frisk vand i en passende omgivelses temperatur. Så klarer de resten selv!!

Bob White / Topvagtel / Skælvvagtel:
Bob white vagtelkyllinger,Topvagtelkyllinger, Skælvagtler og lignende, er alle lidt mere krævende. Eks. større vandhygiejne. Giv dem aldrig nyt vand oven i det gammel vand,som de har stående, men fjern altid beskidt vand, gerne flere gange om dagen. Skyl vandskålen inden der kommer ny vand i. Her kan du med fordel. Lade dem undvære vandadgang i 1-2timer, så laver du en ren vandskål, med frisk vand med lidt vitaminer i, så er alle tørstige og de vil nu alle drikke, mens  vandet er friskt og rent og vitaminberiget ! Uden, de mange bakterie-forekomster, som altid opstår i lunkent vand, som har stået i solen! 
Her gælder en gylden regel: jo større vandhygiejne, JO mindre dødelighed!
Foderet skal naturligvis også være i orden! Bemærk fremstillings datoen på foder og holdbarheden INDEN du køber det !!!
 
                                                                                             
                                                                      
    

Japanske vagtler få,s i mindst 6 forskellige farver!= som uanset farven! Kan sætte kulør på Tilværelsen!!

Nyeste kommentarer

22.05 | 19:10

Hvor mange haner skal jeg have til min Bob White høns? Er det nok med en han til 3 høns?❤️ Eller skal de have en hane hver

...
19.05 | 15:11

Søger blå kinesiske dværg Vakler

...
23.04 | 19:57

Hej

Jeg overvejer at købe et par Gylden Bob Withe vagler har i et par til salg.

...
06.04 | 14:09

Hej Jørn
Jeg overvejer vagtler i drivhuset, er kinesiske dværg vagtler egnet til det?

...